CERCETARI INTERDISCIPLINARE DE STABILIRE A LIMITELOR DE POTENTIAL ALE ENERGIEI SOLARE IN CORPURI SOLIDE PE INTERVALUL INCALZIRE-TOPIRE





Pagina de start

Descrierea proiectului

Obiectivele proiectului

Planul de realizare

Rezultate

Solutia tehnico-stiintifica propusa

Contact


English version




Scopul proiectului


Scopul principal al proiectului este implementarea în Romania a acestei moderne solutii de nivel international pentru utilizarea energiei solare in procesarea materialelor, in vederea relansarii economice a prelucratorilor autohtoni de materiale metalice si nemetalice, prin imbunatatirea calitatii produselor si ridicarea competitivitatii in perioada initiala de integrare a Romaniei in UE, asigurandu-se astfel stabilitatea pozitiei pe piata externa cu sanse reale in competitia europeana de profil. Ideea acestei teme a plecat in primul rand de la recentele modificari climatice constatate în Romania, conform statisticilor publicate de Autoritatea Nationala de Meteorologie, in care se precizeaza, printre altele, faptul ca numarul de zile cu cer senin a ajuns la circa 160. Un alt argument il constituie posibilitatea procesarii materialelor metalice sau nemetalice fara interferenta mediului de lucru (chimic, camp electric sau magnetic etc.). In estimarea posibilitatilor de utilizare a energiei solare in aplicatiile terestre trebuie avute in vedere, atat avantajele, cat si dezavantajele energiei solare.


Avantaje Dezavantaje
Energia solara este practic inepuizabila, este o forma de energie nepoluanta, disponibila pretutindeni. „Combustibilul” solar este gratuit. Radiatia solara incidenta pe Terra este variabila. Energia solara este dispersata pe suprafata Terrei: maximum 1 kW/m2.

Universitatea Tehnica
"Gh. Asachi" Iasi




Director de proiect
Profesor dr. ing.
Petrica Vizureanu